Alltså, Tradera. Vilket nöje det är. För ungefär en månad sedan äntrade jag Traderas värld och nu vill jag knappt befinna mig någon annanstans. Det finns så mycket barnkläder, både så mycket fint och så mycket som man funderar på hur någon ens kan försöka sälja. Vem vill ha en urtvättad body som det dessutom står något internt på, typ "Minnas faster Esters favoritbebisflicka". Chansen är ju inte sådär jättestor att texten kommer att vara passande på så många andra bebisar. Eller ännu värre med "favorit bebis flicka", då passar det ju inte någon alls.
 
Tradera överlag, vilken grej! Särskilt nu när Swish finns, och det hela är så väldigt lätt att sköta. 
 
Men vad är seriöst grejen med att det ska vara så könsbestämt på små bebiskläder? Vad är grejen med att skriva "tjejklänningar"? Det är klänningar, sen är det väl upp till köparen vem man vill ha klänningarna till. Eller "klädpaket till lilla tjejen" eller "klädpaket till liten tuff pojke".
 
En sak är väl om det står "Här är en pojke" på kläderna, men det gör det ju inte sådär jätteofta. Oftast är det bara färgerna och trycken som skiljer. Och att det inte är så mycket volangmög på de kläder som är benämnda som "killkläder".
 
Sen om det är viss skillnad på hur kläder är sydda för betydligt äldre barn, när kropparna ändras, det är väl en annan sak. Men olika färger och tryck sitter ju fortfarande inte olika på kroppen. En liten bebis behöver väl i alla fall knappast en figursydd rosa volangtopp med blommor på bara för att det är en flicka.
 
Jag ska väl inte påstå att jag själv agerar helt genusmedvetet kring kläder heller, eftersom jag antagligen inte själv skulle välja att klä min son (som jag inte har) i en klänning (innan han kan förmedla vad han själv vill). För att samhället har format mig så efter alla normer som finns, och för att jag sen låter mig vara formad (för jag kan ju inte skylla allt på samhället, jag är ju en del av det). Och man ska väl inte peka finger åt någon, när man egentligen inte är mycket bättre själv, men nu gör jag det ändå.
 
Jag skulle inte heller gå omkring i en klädaffär och dra iväg min son i handen och säga "här finns inget till dig, det här är bara klänningar och det är tjejkläder", som jag hörde en pappa säga till sin son på Lager 157 för några månader sen. För en tid sen läste jag också att någon sökte en barnvagn i en begagnatgrupp med den ungefärliga texten "Söker barnvagn, inte blå eller grön då jag väntar en flicka". Då tycker jag att något är väldigt skevt.
 
Vi har en blågrön barnvagn och en hel hög med blåa och gröna kläder. Samtidigt har vi en del rosa, mest sådant vi ärvt eller fått i present eftersom vi inte är särskilt rosa av oss varken jag eller Peter, och därför inte köper det så ofta. Vid ett flertal tillfällen har någon sagt "vilken söt pojke", eller "vad heter den här lille killen då?", och jag har fått förklara att det minsann är en liten tjej, även om det egentligen inte har någon betydelse överhuvudtaget. Men jag vet ju själv hur jobbigt, ja jobbigt, det är att inte kunna stoppa människor i fack. Oavsett om det är könsfack eller andra grupper. Man vill gärna kategorisera människor och tänka som man alltid gjort. Fastnar i gamla hjulspår. Det är alltid lite mer jobb att ta sig ur saker man kört fast i, så är det ju, men det betyder inte att man inte bör försöka. Åtminstone försöka se lite över kanten på hjulspåret. Nu ska jag sluta spåra ur här kanske. Höhö.
 
Sen tycker jag inte heller att man ska kasta en massa skit på de som faktiskt väljer rosa kläder till sin flicka, för det kan ju rimligtvis bara vara så att man gillar rosa. Det ska ju inte bli så att man undviker vissa plagg i vissa färger som man egentligen tycker om, bara för att de uppfattas som "könsbestämda". Jag tycker dock att man åtminstone bör tänka till på varför man eventuellt inte skulle vilja klä sin son i samma färger. Det är ju bara färger. Sen när man har tänkt till och funderat en stund, då får man väl helt enkelt bestämma helt själv utan att människor ska lägga sig i.
 
Och om de ändå ska lägga sig i så kan de till exempel göra det i ett blogginlägg som det här. Det vore lämpligt. Och ja, jag vet att klänningar bara är som långa tröjor.
#1 - - Mamma:

Vilket långt och bra inlägg. Mycket genustänk ang. barnkläder!!👍🏻😀

#2 - - Sara:

Bra inlägg tycker jag! Tänker på den där kända Blocket-annonsen där det var en man som skrev "eftersom vi nu fått reda på att vi väntar en tjej så säljer jag hela min legosamling" typ... Liksom eh va? :S Jag kommer definitivt inte klä mitt barn oavsett kön i rosa, för det är en, i mina ögon, fruktansvärd färg. :P

Svar: Ja, mycket märkligt hur en del personer resonerar. Jag hade samma tanke om rosa innan, men så råkade jag tvätta nästan alla Veras kläder tillsammans med något rött som färgade av sig. Redan innan hon var född. Mög. Sen har vi fått ärva en del och fått en del rosa, så nu har jag vant mig och tycker hon är fin i rosa. Men det, eller lila, är egentligen inte min färg. Jag är mer för blått och grönt :)
Elin Adolfsson