Yttrandefrihet – inte fullt så fri?



Vår andra föreläsare, som besökte oss den 5 oktober, heter Eva Jönsson och tog upp de juridiska aspekterna på information och yttranden, det vill säga informationsfrihet och yttrandefrihet. Dagens föreläsning berörde det sistnämnda, yttrandefriheten. Detta kan vara bra för oss som läser Media Management att ha koll på, då det i arbetslivet i chefsposition är viktigt att veta vad som är lagligt och inte lagligt, samt vad som faller under vilket skydd.

Eva nämnde att det är mycket krångligt att läsa och förstå lagtexter. Det är inte ovanligt att man måste läsa 10 gånger innan man förstår, så även hon som är van med att läsa lagar.

I den här föreläsningen fokuserade Eva på att föreläsa om yttrandefrihet. Hon berättade om att yttrandefriheten inte är total utan det finns olika delar som skyddas mer eller mindre. Yttrandefriheten består av tre grundlagar: Regeringsformen, Tryckfrihetsförordningen(TF) och Yttrandefrihetsgrundlagen(YGL) (Olsson, 2009) Eva berättade att Regeringsformen kan ses som ett paraply som täcker både Yttrandefrihetsgrundlagen och Tryckfrihetsförordningen som i sin tur kan ses som mindre paraplyn som täcker vissa delar, medan det finns saker utan dessas skydd, i synnerhet kring Internet.

Yttrandefrihet innebär rätten att yttra sig och föra fram åsikter utan censur eller någon typ av bestraffning. Vi ser i Sverige yttrandefrihet som en förutsättning för demokrati och rättsäkerhet. Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) berör alltså rätten att yttra sig. Tryckfrihetslagen (TF) berör samma sak som YGL fast endast i tryckt form (Olsson, 2009). Varken YGL eller TF är helt lätt att förstå och lagarna måste tolkas beroende på situation.

Ibland är det klart vad som gäller och vilket skydd respektive vilken dom någonting innebär, men ofta är det en tolkningsfråga som kräver både en och flera omtolkningar.

Även om juridik inte är ett ämne som ligger mig särskilt varmt om hjärtat tror jag att det verkligen kan vara bra att ha i bakhuvudet vad som gäller kring yttrandefrihet och informationsfrihet i mitt kommande arbetsliv. Det var inte lätt att förstå förut, och det är säkerligen inte lätt att förstå nu heller, men jag har åtminstone fått lite klarhet i vad som gäller i olika tillfällen. Än är bara första föreläsningen med Eva Jönsson avklarad och det väntar en till med tillhörande casediskussion och dessutom en redovisning som jag hoppas att jag kommer att lära mig mycket nyttigt vid.

Yttrandefriheten vi har här i Sverige betyder inte att det är fritt att yttra sig om precis allting, precis överallt. Det gäller att man har koll på vad som gäller inom olika områden, vad som faller under vilket skydd och vad som faller utanför.
Olsson, Anders R. (2009) Yttrandefrihet & Tryckfrihet Handbok för journalister, Lund: Studentlitteratur AB
Elin, MEM08

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Elin Adolfsson
Media Management 08
Medier & Samhälle 7,5hp
Linnéuniversitetet
RSS 2.0