I förmiddags när Skrotan satt på golvet och rev ut nytvättade kläder ur en blå IKEA-påse tittade hon då och då upp i taket och sa "mpa", som betyder lampa. Det fick mig att tänka på det här med "det första ordet". Jag har förstått att det råder delade meningar om vad som kan räknas som ett "riktigt ord". Visserligen är det väl upp till var och en, men det vi utgått ifrån är att det krävs att hon menar någonting särskilt med det hon säger. Det är ju givetvis väldigt svårt att avgöra, och därför bör ju ordet vara någonting återkommade. Det är krångligt det där, att veta när hon menar att säga en viss sak eller när hon bara säger ett ljud som låter som ett ord.
 
Just "mpa" måste nog räknas som hennes första riktiga ord, i alla fall det första ordet som det inte råder några tvivel om vad det är hon menar. Sedan ungefär en månad tillbaka har hon tittat på lampan varje gång jag frågat "Var är lampan?", och på sistone har hon alltså också börjat säga "mpa" själv när hon tittar på en lampa. Inte konstigt att hon lärt sig det ordet först, som jag har tragglat med henne om var alla lampor är.
 
Visst har hon ju sagt både "mamma" och "pappa", men det är fortfarande svårt att veta om det bara är ljud eller om hon förstår innebörden. Ma-ljud och pa-ljud hörs ganska ofta här hemma nu. 
 
Hon säger, sen en tid tillbaka, även ett "ka"-ljud när hon ser någon av katterna, vilket ju skulle kunna betyda katt. Samma ljud sägs visserligen när hon ser hjortarna också, så det är nog mer troligt något glädjeljud hon gör. Men frågar man "Var är katten?", så tittar hon omkring sig för att se om hon hittar någon katt att titta på. Svårt det där med att avgöra vad som är ett försök till ett ord och vad som bara är ett ljud.
 
Hon förstår i alla fall mer och mer för varje dag som går. Varje dag när jag säger "Tror du att pappa kommer hem nu?" så tittar hon mot dörren och blir alldeles förväntansfull. Det är så fint att jag nästan går sönder.
#1 - - Mamma:

Hon är så duktig😍Du får börja öva på mormor snart!😜💕

Svar: Ja, hon är verkligen duktig! Jag får väl det ;)
Elin Adolfsson

#2 - - Sara:

Vad roligt! :D "Ka" kanske betyder djur i allmänhet i hennes värld? ^^

Svar: Det är möjligt det, åtminstone större djur. För när hon såg en nyckelpiga sa hon absolut ingenting, utan gapade och lutade sig mot den ;)
Elin Adolfsson

#3 - - Sara:

"Åh, en godis!" ;D

Svar: Haha, verkligen! Hoppas att hon lär sig att hon inte ska äta dem sen. Visserligen gillar jag inte riktigt nyckelpigor, men hon kanske inte behöver äta upp dem som godis ändå. ;)
Elin Adolfsson

#4 - - Sara:

Haha, näe det får vi hoppas! ^^